Blog

KREATIVNI BLOG… Zahvalnost

by in Kreativni Blog 11. decembra 2018.

Zahvalnost može promeniti puno toga u životu svake osobe.

Upravo je moć zahvalnosti ogromna i može bitno uticati na naš život, učiniti nas pozitivnijim, produktivnijim i uspešnijim osobama. 

Prvi korak u izražavanju zahvalnosti bio bi spoznaja onoga što imamo. Obratite pažnju evo baš ovog časa na ono što imate jer ma koliko vam to delovalo malo ili beznačajno neko ni to nema. Zahvalite se na tome! Zadržite svoj fokus na imanju, a ne na nemanju.

Drugi korak je upravo zadržavanje fokusa, pod tim podrazumevam kontinuiranost. Izražavajte zahvalnost svakoga dana, u svakoj prilici. Pokušajte da proizvedete taj osećaj sreće jer vi imate to nešto i zahvalni ste na tome!

Louise Hay uči nas kako treba biti zahvalan na svakom danu, jer zahvalnost prema životu, ljudima pa i onim negativnim trenucima, zapravo je prvi korak prema sreći.

Treći korak bi se ogledao upravo u tome da uz pomoć zahvalnosti proizvedemo što više pozitivnih vibracija tj. što više osećaja sreće u nama. Recimo, kada kažete zahvalan sam na ovom kišnom danu, nemojte to reći ravnim tonom, pokušajte da osetite kako vam radost ispunjava celo telo dok to izgovarate. Vežbajete, jednostavno to je jedini put ka uspehu.

Četvrti korak, nakon spoznaje, fokusa, i osećaja sreće, je oproštaj. Verovali ili ne najveći kamen spoticanja u našem napredku jeste to što neke stvari ne možemo oprostiti sebi ili drugima, pa se čvrsto držimo za to gomilajući negative osećaje i misli. Zahvalnost i oproštaj su najuže povezani, i kada damo oproštaj (tamo gde je potreban) možemo osetiti zahvalnost. Oprostite sebi, kažite svakoga dana u ogledalu „Opraštam sebi jer do sada nisam uspeo da uradim sve ono za čim čeznem, i zahvaljujem se na onome što trenutno imam“ 

Peti korak, je prepuštanje. Ovaj korak je možda čak i najteži jer ono na šta nas od malih nogu navikavaju jeste da živimo u grču. Vi ste dobili ovaj život na dar, možete da ga živite kako vam je volja, pa zašto ga onda živeti u grču? Sve prethodne korake možete postići i unaprediti uz konstantnu vežbu, ovaj korak je nešto što morate pronaći u sebi. Vi ste rođeni da uživate.

Zahvalnost je poput svetla na kraju tunela koje vas može izvući iz tamnih prostorija vašeg života prema onim boljim, svetlijim i ispunjenijim.

Danas sam beskrajno i svim srcem zahvaln na onim najtežim i najbolnijim situacijama u svom životu jer su mi upravo te situacije pomogle da volim, naučim, prihvatim, razumem i budem bolja osoba. I zato ovo sve i delim sa vama i podsećam vas da je pravi trenutak za vežbanje zahvalnosti upravo ovaj sada, kada možda osećate da se ničega ne možete setiti i kada možda baš na ničemu posebno niste zahvalni, samo izgovorite tu malu jednostavnu reč, hvala.

One Comment
  1. Tako je.Biti zahvalan i za one najteže i najbolnije situacije u svom životu jer upravo su one ono što nam je bilo potrebno da spoznamo sebe.
    Hvala za divan tekst
    Hvala

Ostavite komentar

    Cart