Blog

INTERVJU SA… Tatjanom Popović

by in Intervju 8. aprila 2019.

Tatjana Popović je prvi sertifikovani Health Coach u Srbiji, autor ,,5 dana detoks programa” i makrobiotički edukator. Studije Health Coaching-a je završila na renomiranom i svetski priznatom Institutu za integrativnu ishranu u Njujorku, gde je obučena sa 100 različitih dijetetskih teorija i lifestyle metoda. Na Menhetnu je osnovala svoju privatnu praksu pod nazivom Totally Wellness, sarađujući sa brojnim internacionalnim klijentima i pomažući im da promene ishranu i stil života. Tatjanini počeci bavljenja zdravom hranom vezani su za makrobiotički režim ishrane čije je osnove savladala uz pomoć mentora – prestižnog holivudskog konsultanta makrobiotike Mine Dobić uz čiju pomoć je prebrodila kancer koji joj je dijagnostikovan sa 18 godina.

Neka vaša hrana bude lek, a vaš lek vaša hrana.

Na samom početku, recite nam kada počinje vaša priča i veza sa zdravom ishranom?

Od malena sam maštala o tome da postanem stomatolog, kasnije lekar, ali je ubrzo nakon mog 18. rođendana život dobio drugačiji pravac. Naime, nakon postavljene dijagnoze malignog tumora levog bubrega, operacije, 10 zračenja i započete hemoterapije, moje zdravstveno stanje je bilo izuzetno zabrinjavajuće. Na ivici života i smrti, imala sam sreću da upoznam sedmogodišnjeg dečaka Luku, koji mi je ispričao kako mu je makrobiotika promenila život. Uz
apsolutnu veru da ću uz pomoć zdrave ishrane oporaviti svoj organizam i nastaviti da živim, upustila sam se u ozbiljan proces transformacije, koji je rezultirao time da se zaljubim u moć prirode i odaberem da edukovanje drugih u oblasti nutricionizma bude moja životna svrha.

Radite razne radionice na temu zdrave ishrane, predavanja, ali i savetovanja, šta vidite kao
najveći problem, u čemu najviše grešimo pri odabiru namirnica?

Nažalost, industrija proizvodnje hrane je otišla u veoma lošem smeru, te najvećim problemom smatram svakodnevno konzumiranje proizovda punih aditiva, veštačkih (kancerogenih) zaslađivača, konzervanasa, GMO sastojaka, transmasti i drugih dodataka koji usporavaju, štete i na kraju uništavaju ljudsko zdravlje.

Koja je namirnica najpotrebnija u svakoj ishrani i šta nikako ne bi trebalo da preskačemo?

Kada pričamo o hrani, važno je znati da postoje 3 glavna makronutrijenta. To su proteini, ugljeni hidrati i masti. Smatram da je balans ove tri kategorije hrane ključan, uz razumevanje da “balans” za svakoga može predstavljati drugačiju formulu i odnos makronutrijenata. U moru informacija koje su nam svakodnevno plasirane, a odnose se na to “kako se pravilno hraniti”, edukacijom (čitanjem stručne literature, individualnog rada sa stučnim licem) i učenjem da osluškujemo svoje telo možemo otkriti šta je najbolje za nas.
Osnovna pravila koja važe su da svakodnevno treba unositi minimum 5 porcija različitog povrća i voća, jer ove namirnice obiluju biljnim vlakanima koja su izuzetno važna za varenje. Pritom su bogata fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima, čime utiču na jačanje imunoškog sistema i dobro zdravlje.
Takođe, fokus bi trebalo da bude na lokalnoj, kao i sezonski balansiranoj ishrani. S obzirom na to da nisam kategorična u svom poslu, ostavljam prostor ljudima da na osnovu svog zdravstvenog stanja i ličnih preferenci sami za sebe odluče koje proteine žele da konzumiraju (biljnog i/ili životinjskog porekla), kao i da uvrste unos integralnih žitarica, prevashodno onih bez glutena.
Dakle, ne postoji samo jedna namirnica koja je svakodnevno najpotrebnija, već kombinacija različitih koja će dovesti organizam do optimalnog zdravlja.

Možete nam nešto malo više reći o samom health coachingu, šta ova disciplina predstavlja, kome je namenjena, šta podrazumeva i kakvi efekti se mogu postići?
Health coaching podrazumeva saradnju između health coacha i klijenta, u toku koje se definiše zdravstveno i opšte stanje klijenta, određuju se ciljevi koje klijent želi da postigne tokom programa, i to postepenim menjanjem navika u ishrani i životnom stilu.

Sertifikat za zvanje health coacha sam stekla u Njujorku, gde sam živela 5 godina. Obučena sam sa preko 100 različitih dijetetskih teorija i lifestyle metoda, i moj posao je da pomognem klijentu da odredi jedinstven način ishrane, šta je to što njemu ili njoj odgovara, vodeći se principom bio-individualizma tj. pravilom da smo svi različiti i da ono što je za jednu osobu “lek” za drugu može biti “otrov” i obrnuto.
Veoma sam ponosna na rezultate koji krase moju višegodišnju praksu. Neki od najčešćih stanja  sa kojima se susrećem u radu je da klijenti žele da koriguju telesnu težinu, potom ojačaju digestivni trakt, eliminišu nadutost, nizak nivo energije, česte padove imunološkog sistema, ojačaju krvnu sliku, reše probleme sa kožom, pripreme se za trudnoću i još mnogo drugih stanja.
Zbog toga smatram da je svakodnevno usavršavanje i edukacija veoma važna, a ja ne prestajem da ulažem u svoja znanja kako bih drugima na što brži i lakši način pomogla.
Imala sam priliku da sarađujem sa ogromnim brojem ljudi kroz ”5 dana detoks program”, seminar “Snaga u vama”, Tatjana’s Kitchen i individualni Terra program. Sve utiske klijenata čuvam jer mi predstavlja veliko zadovoljstvo da ih ponekad pročitam i prisetim se momenata u kojima su moji klijenti težili zdravijoj ishrani i otklanjanju simptoma, a potom postigli željeno, kao i više od toga. Neke od njih možete pronaći na mom sajtu.

Kako biste naše čitaoce motivisali da što pre krenu sa zdravim navikama u ishrani?
Predlažem im da urade sledeće:
   1. Ukoliko su zdravi, da zatvore oči i na trenutak pomisle koliko njihovo zdravlje vredi.
   2. Ukoliko nisu zdravi, takođe da zatvore oči i na trenutak pomisle kako bi izgledalo da nemaju nijednu tegobu.
Mi smo neverovatna kreacija prirode, sposobni na transformaciju i napredak, kao i autodestrukciju, kroz odabir životnog stila i načina ishrane.
S obzirom na to da smo u stanju da razmišljamo i donosimo odluke, moja poruka je da osvestimo da bez zdravlja teško možemo ostvariti šta želimo na bilo kom životnom polju, a upravo ishranom utičemo na to kako ćemo funkcionisati.

Na kojim projektima trenutno radite i koje ideje planirate realizovati u budućnosti?
Trenutno boravim u Amsterdamu, gde pohađam level 2 “Art of life school” na Kushi institutu gde stičem zvanje makrobiotičkog konsultanta. Nakon ove edukacije, po povratku u Srbiju meočekuje zaista mnogo obaveza, 4 detoks programa, seminar “Snaga u vama”, rad na novoj
knjizi i novom web sajtu.

Možete li sa nama podeliti Vaše zdrave navike i šta Vas to čini srećnom? Otkrijte nam koja je
vaša formula za zdrav i dug život?
Moja formula za zdrav i dug život je potraga za stvarima koje me ispunjavaju. Trudim se da svaki dan započnem zahvalnošću za život koji živim, potom muzikom, odvajanjem vremena za meditaciju ili samo provođenje 15 minuta u miru, bez gledanja u pristigle poruke ili mejlove.
Verujem da je jutarnja rutina ključna za usmeravanje dana u željenom pravcu.
Fizička aktivnost mi veoma znači i često je menjam. Obično idem u teretanu, kao i u duge šetnje, na plivanje i masaže. Putovanja me izuzetno ispunjavaju, te težim da 2-3 puta godišnje posetim mesta gde nikada ranije nisam bila i tako upoznam nove kulture, običaje, hranu.
Živeti u sadašnjem trenutku, potom biti u miru sa sobom, prihvatiti izazove i rifrejmovati ih u lekcije, predstavljaju moje izbore koji mi omogućavaju da se lakše nosim sa svim što život donosi.

8. Da li biste posetiocima sajta kreativnavizija.com dali neki savet za kraj intervjua?
Zdravlje je rezultat svakodnevne brige o sebi, a hrana je samo delić slagalice.

Ostavite komentar

    Cart