Čakre

U telu se nalazi sedam glavnih i vrlo važnih energijskih središta ili čakri koje određuju čovekovo telesno, mentalno i duhovno zdravlje.

Čakre ili energetski centri se nalaze na glavnom meridijanu koji započinje u korenu lumbalnog dela kičme i završava na temenu glave. Iako postoji više, najčešće se govori o sedam glavnih čakri koje su smeštene u sredini tela,  raspoređene su odozdo prema gore na kičmi, tako da svaka sledeća čakra podrazumeva viši nivo postojanja.

Čovek je zdrav ako su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije. Što više energije protiče kroz čakre, čovek je zdraviji.

Prva – osnovna čakra MULADHARA (korenska čakra)

Leži na početku karlice i odgovara za pravilno funkcionisanje i povezana je sa rektumom i oslobađanje tela od toksina, i lučenje nadbubrežnih žlezdi, što znači da upravlja karlicom i bubrezima. Ako je prva čakra blokirana, blokirana je i čovekova vitalnost, čini se da čovek deluje kao da nije prisutan. Javlja se duševni i telesni umor, bezvoljnost, strah, nedostatak samopouzdanja. Čovek ima osećaj da je spoljašnji svet nešto strašno, da za njega nikog nije briga i da je na svetu sasvim sam. Blokirana prva čakra može uzrokovati: anemiju, artritis, hemeroide, išijas, tumore ili rak na tom području, proširene vene, slabu cirkulaciju.

Glavne teme: preživljavanje, uzemljenje, stabilnost, iskonsko poverenje, materijalna sigurnost.

Pozitivni duhovni aspekti: razvijanje životne energije, volje, snage, samoočuvanja, izdržljivosti, ritma; povezanost sa zemljom i prirodom, iskonsko poverenje, ustrajnost, probitačnost.

Negativni duhovni aspekti: egoizam, nagonsko delovanje, tromost, egzistencijalni strah.

Prva i osnovna čakra predstavlja našu vezu sa materijalnim svetom. Ona nam stvara osećaj sigurnosti, povezanosti i pripadanja okruženju u kojem se nalazimo. Sve što je povezano sa novcem, nikada ga nemate dovoljno, imate dugove, nesigurna finansijska situacija, sve su posledice prve čakre. Ne osećate se zadovoljno u svom telu, stalno pokušavate sa dijetama koje ne funkcionišu, nepravilan odnos u ishrani. Ako je zatvorena, ona stvara konflikte porodične situacije, nerazumevanje, opterećenost porodičnim očekivanjima i načinom razmišljanja, gubitak osećaja individualnosti. Prva čakra je energija crvene boje, loptasto raspoređena u osnovi vaše kičme. Njen element je ZEMLJA i ona predstavlja naš osećaj sigurne stabilnosti. Da biste probudili njene vibracije, unesite sto više crvene boje u vašu svakodnevnicu.

Kristali kojima možemo ojačati temeljno središte: CRVENO I CRNO KAMENJE – od crvenih: crveni jaspis, crveno tigrovo oko, rubin, granat, kao i zeleno crveni kamen heliotrop, crveni koral. Od crnih: crni turmalin, opsidijan, hematit, magneti, crni onix.

kisspng-chakra-svadhishthana-manipura-muladhara-anahata-chakra-5ac2c6d1c05b52.3872630915227143217879

Druga seksualna čakra SVADHISTHANA

Ona leži nad genitalnim organima, otprilike tri prsta ispod pupka. Deluje pre svega na naš osećajni život, ali kako je povezana sa reproduktivnim organima utiče i na sposobnost rađanja, na naše delovanje, učenje i stvaranje. Ako je otvorena, čovek oseća svoju polnu snagu. Ako je blokirana, kod žena se može manifestovati kao nemogućnost doživljavanja orgazma i čulnog uživanja, a kod muškaraca dolazi do prerane ejakulacije i smetnji pri erekciji.

Blokada druge čakre može izazvati teškoće kod učenja i pamćenja, razdražljivost, herpes, bolne i neuredne menstruacije, ciste, impotenciju kod žena I muškaraca (probleme sa prostatom).

Glavne teme: polnost, razmnožavanje, kreativnost, samopouzdanje.

Pozitivni duhovni aspekti: vitalnost, kreativnost, iscjeljujuća energija, moć oplođivanja, strast, životna radost, ženska energija.

Negativni duhovni aspekti: ovisnost o telesnim užicima, agresivnost, delovanje pod pritiskom, destruktivnost, osećaji krivice, strah od gubitka, ljubomora.

Druga čakra je sakralna, ona se nalazi na području bubrega i genitalija, povezana je sa elementom vode te se smatra sedištem kreativnosti. Kada je ova čakra uravnotežena, puni smo planova i snova, naša intuicija deluje pa imamo osećaj kao da sve teče svojim tokom. Ukoliko ova čakra nije potpuno otvorena, mogu se razviti zavisnosti od hrane, alkohola, doge, seksa. Ako želite da slobodno uživate u životu, ne vezujući sebe za osećaj zadovoljstav od materijalnih stvari, onda vam je potrebna jaka i otvorena druga čakra. Drugu, sakralnu čakru, stimulišemo kristalima naranđaste boje.

Kristali kojima možemo ojačati drugu čakru: sunčev kamen, aventurin breskva,  goldston, naranđasti kalcit, gorski kristal.

Naranđasti kristali podstiču životnu energiju, pozitivno raspoloženje, reguliše rad polnih organa, pomažu samokontrolu. Osim pomenutih, za ovaj nivo se koriste i svetlosmeđe kamenje koje naginje ka crvenkastonaranđastim nijansama. Kristali za drugu čakru stavljaju se na rastojanje od pet prstiju ispod pupka, na predeo stidne kosti, dok ležimo tokom terapije, ili se nose u džepu ili kao privezak i ogrlica oko vrata.

Treća solarna čakra MANIPURA

Leži na području želuca i utiče na našu svest. Povezana je sa čovekovim odnosom prema sopstvenom zdravlju.

Glavne teme: osećaji, snaga volje, moć, samokontrola, raspodela životne energije u telu.

Pozitivni duhovni aspekti: emocionalnost, saosećanje, senzibilnost, spontanost.

Negativni duhovni aspekti: bezosećajnost, sentimentalnost, samosažaljenje, ljubomora, zavist, opsednutost moći, bezobzirnost, agresivnost.

Treća čakra, solarni pleksus, energija je koja definiše vaš odnos sa sobom, vaše lične moći i vrednosti, samopouzdanje, vašu sliku o sebi. Ako uvek verujete da možete da ostvarite to što želite, na način koji vama odgovara, onda je vaša treća čakra zdrava i otvorena. Međutim, ako sebe doživljavate kao žrtvu prisiljenu da se uklapa u okvire koje drugi definišu, onda vam je ova čakra jako slaba. Ako vam je važno šta drugi misle o vama, plašite se da rizikujete, sumnjate u sebe, vezani ste za dramatične situacije, lako se uvredite, imate stalni mentalni sukob sa sobom, onda vam je treća čakra zatvorena. Nervoze koje dolaze usled bolova u stomaku, u predelu želuca, nastaju zbog nedostatka energije u ovoj čakri i njenog zatvaranja.
Treća čakra je u obliku usijanog žutog Sunca, smeštena ispod grudnog koša u predelu želuca. Nošenje garderobe u žutoj boji ili posmatranje predmeta ove boje ojačaće ovu čakru. Element ove čakre jeste vatra. Ležanje na suncu pomaže da otvorite ovu čakru. 
Trećoj čakri, pripadaju svi žuti kristali: topaz, citrin, ćilibar, tigrovo oko, jaspis, kalcit. Oni olakšavaju teškoće sa varenjem, regulišu bolesti jetre i žuči, želuca, creva, bubrega. Deluju antidepresivno, oslobađaju od podsvesnih strahova, podstiču imunitet i metabolizam. Žuta boja donosi ravnotežu, naročito za nervni sistem. Kristali se polažu na pleksus solaris, mogu se nositi na pojasu ili kao privezak i ogrlica.
Kristali za treću čakru se stavljaju na stomak, na pola rastojanja od pupka do početka grudne kosti, dok ležimo tokom terapije, ili se nose u džepu ili kao privezak i ogrlica oko vrata.

Četvrta srčana čakra ANAHATA

Ljubav je temelj ove čakre. Pošto leži u sredini, srčana čakra je posebno značajna jer je provodnik i posrednik među ostalim čakrama.

Glavne teme: ljubav, humanost, saosećanje, prisnost, osećaj sigurnosti.

Pozitivni duhovni aspekti: saosećanje, toplina osećaja, osećaj vlastite vrednosti, umetničko izražavanje, tolerancija, otvorenost, zdravo rasuđivanje.

Negativni duhovni aspekti: umišljenost, hladnoća, bezosećajnost, ogorčenost.

Četvrta čakra Anahata se nalazi u sredini grudnog koša u visini. Predstavlja životni centar ljubavi. Ona spaja donje tri čakre kroz koje smo povezani sa zemljom i gornje tri čakre kroz koje smo povezani sa kosmičkom energijom i nefizičkim.
Srčana čakra ujedinjuje mušku i žensku energiju koje su potrebne za kreiranje. Kada nije blokirana, ona transformiše energije zemlje i kosmosa i širi ih na ostale čakre, lečeći ih, a samim tim se dešava proces isceljenja čitavog tela.
Anahata se otvara u uzrastu od 4,5 do 6,5 godina života deteta. Na fizičkom planu vezana je za srce i sistem cirkulacije, pleksus, pluća i čitavu zonu grudi. Na mentalnom planu obiluje emocijama ljubavi, nade i želje. Pruža toplinu osećanja, daje osećaj pripadnosti grupi, osećaj sopstvene vrednosti, umetničko izražavanje, toleranciju, zdravo rasuđivanje, otvorenost prema drugim ljudima. 
Kada nije balansirana na fizičkom planu se javljaju srčane tegobe, bolovi u grudima, probemi sa pritiskom, oboljenja pluća, problemi sa disanjem, prehlade, bolovi u leđima u području torakalnog dela krsta, bolovi u ramenima, a na emotivnom planu je osoba hladna, zatvorena, ogorčena, usamljena, često se neprijateljski ponaša prema drugima, okrenuta je sebi i samo svojim interesima. Kada je balansirana ova čakra daje smirenost i dobro postupanje prema drugima, istrajnost i svest o ispravnosti pravaca koje sebi zadajemo. Pravilan rad srčane čakre čoveku pruža otvorenu komunikaciju s drugima, bez pretvaranja i poziranja, prihvatanje drugih osoba i njihovih stavova, ideja i razmišljanja.

Četvrtom centru, srčanoj čakri, odgovaraju svi zeleni i ružičasti kristali.
Zelenu svetlost nose u sebi: smaragd, malahit, žad, hrizopraz, heliotrop, zeleni jaspis, aventurin, epidot, prazem, zeleni kalcit i turmalin. Roze zrače: ružičasti kvarc, rodohrozit, rodonit.

Peta grlena čakra VISHUDI

Leži u podnožju grla i povezana je s višim oblikom božanske volje i snagom reči. Deluje na štitnu žlezdu, upravlja razmenom materija, bronhijalnim sistemom i glasnim žicama, plućima i organima za varenje.

Glavne teme: komunikacija, inspiracija, mentalna energija, istina.

Pozitivni duhovni aspekti: izražena sposobnost komunikacije, raznovrsni interesi, sposobnost učenja i koncentracije, racionalno razmišljanje, sigurnost u govoru i glasu, sluh za muziku.

Negativni duhovni aspekti: ovisnost o slavi, netolerantnost, beg od stvarnosti, prenaglašen intelekt, težnja ka moći.

Peta, grlena čakra, 
smeštena je u području grkljana, ona je centar zvuka i reči i njen osnovni problem su laži.
Važna je za pravilno izražavanje i iznošenje unutrašnjeg sveta, a povezana je sa učenjem i koncentracijom. Na psihičkom nivou upravlja izrazom, inspiracijom, govorom i veštinama govora. Na fizičkom planu se javljaju problemi sa vratom i grlom kao i upale uva, problem sa štitnom žlezdom, bolesti zuba i zubnog mesa.
Boja je svetlotirkizno plava, a element je zvuk. Peta čakra se otvara u periodu od 6,5 do 8,5 godina života deteta. 
Kada nije balansirana dolazi do upala grla, pojava žlezda na vratu, čestih infekcija grla, upala glasnih žica, osoba ima osećaj „da ne može da guta“.
Mogu se javiti poremećaji funkcije viličnog zgloba i poremećaji rada štitne žlezde, tenzija u vratnom delu. Kada je balansirana imamo hrabrosti i odlučnosti da ideju sprovedemo u delo, osoba ima dobre govorničke sposobnosti, njen glas je prijatan, slušaocima prenosi uzbuđenje i budi radoznalost.
Osoba sa balansiranom petom čakrom je i dobar slušalac – ne prekida druge, sluša druge i pruža osećaj da ih razume. Ove osobe mogu podneti neprihvatanje okoline i ostati pri svojoj ideji.
Kristali koji podstiču protok energije u ovom centru i svim organima i funkcijama koji mu pripadaju su svetlo plave, plave i plavo zelene boje. To su: akvamarin, tirkiz, plavi safir i topaz, kalcedon, plavi kvarc – aventurin, kao i lapis lazuli i sodalit u svetlijim varijantama. Pošto regulišu rad tireoidne žlezde, možete ih nositi kao priveske i ogrlice oko vrata, ili ih postavljati u grlenu jamicu u toku seanse samoisceljenja.

Šesta čeona čakra ADZNA

Poznata je i kao treće oko ili oko mudrosti. Leži iznad korena nosa, u sredini. Povezana je sa hipofizom i upravlja radom ostalih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, malim mozgom, nosem, očima i nervnim sistemom.

Glavne teme: intuicija, mudrost, neposredna spoznaja, mašta.

Pozitivni duhovni aspekti: duhovna povezanost, samouverenost, stvaralačka energija, intuicija, isceliteljska energija, moć vizualizacije, otvorenost za nove ideje, kontrola misli.

Negativni duhovni aspekti: narcisoidnost, težnja ka moći, nedostatak odgovornosti.

Šesta čakra je veoma bitna za razvoj duhovnosti i novih kreativnih ideja. Povezana je sa indigo bojom. Hrana koja pomaže funkcionalan rad ove čakre je sva hrana ljubičaste boje poput borovnica, grožđa. Šesta čakra – Adžna se može pojačati preko kristala azurit, lapis lazuli, gorski krstal. Planeta koja je u korelaciji sa ovom čakrom je Mesec, a delimično i Uran. Za harmoničan rad ove čakre i balans iste mogu se koristiti eterična ulja poput: lavande, žalfije, ruzmarina i drugih prirodnih elemenata. Šesta čakra je u korespondenciji je sa nervnim sistemom, nosem, ušima, endokrinom žlezdom. Poremećen rad ove čakre može uzrokovati problem u radu navedenih organa. Ova čakra je jedna od najvažnijih, jer vezuje naše unutrašnje Ja sa višim sferama. Loš rad ove čakre se ispoljava kroz nejasnu percepciju misli, ali i kroz loše rezultate u učenju. Povezana je sa bolestima mozga, ali i mogućnostima moždanog udara. Zato je neophodan pozitivan proces misli i pozitivna percepcija života kako bi se smanjili eventualni rizici. Preporučuje se da osoba provodi više vremena u prirodi i opuštanju.

Sedma krunska čakra SAHASRARA

Nosi prosvetljenje, pobožnost i vrhunac svetlosti energije svesti. Ona leži na vrhu glave, tik iza temena.

Glavne teme: spiritualnost, spoznaja duhovnih svetova, samoispunjenje, prosvećenje.

Pozitivni duhovni aspekti: povezanost s univerzumom, duhovna snaga, okretanje spiritualnom, religioznost, vera.

Negativni duhovni aspekti: sklonost crnoj magiji, praznoverje, povučenost.

To je centar iskonskog života, apsolutne čiste svesti. Sadrži sve spektre boja, ali u celosti preovladava ljubičasti plamen.

Ova čakra se otvara između 14. i 21. godine. Kada je balansirana, razumemo našu vezu sa univerzumom, nestaju iluzije da smo odvojeni od ostalih ljudi i drugih formi života, sve postaje logično i jednostavno.
Dostižemo najviši nivo svesnosti. Uravnotežena čakra daje sposobnost dubokih duhovnih uvida, kao i sposobnost odbacivanja negativnih, blokirajućih uverenja.
Kada nije balansirana, javljaju se praznoverje i sujeverje, nedostatak interesovanja za svetovni život i životne radosti, povučenost, duševne bolesti, beg od stvarnosti, nemogućnost odlučivanja, zbunjenost.
Na fizičkom nivou simptomi lošeg rada sedme čakre jesu glavobolja, hronične bolesti, slab imunitet, nervne bolesti, disajne tegobe, uzetost, kancer, multipla skleroza i ostala teža oboljenja.

Sedmu čakru stimulišemo svim providnim kristalima, kristalima ljubičaste, bele i zlatne boje: 
Ametist, dijamant, čisti kalcit, mesečev kamen, selenit, pirit zlato, bornit, moldavit, gorski kristal.

    Cart