Afirmacija, Vizualizacija, Meditacija

Afirmacija

Afirmacije su pozitivne izjave uz pomoć kojih možemo kreirati pozitivna iskustva u našem životu. Kada govorimo o radu sa afirmacijama mi govorimo o stvaranju pozitivnih stavova o onome što želimo da eliminišemo iz naših života ili o onome što želimo da kreiramo u našim životima.

Reči i ideje koje nam prolaze kroz um su veoma bitne. Naši misaoni obrasci privlače sve ono što nam se događa. Afirmišući mi počinjemo da menjamo stare, istrošene ili negativne unutrašnje razgovore pozitivnim idejama i konceptima.

Ova moćna tehnika je u stanju da za veoma kratko vreme potpuno transformiše naše stavove i očekivanja o životu i samim tim i stavrnost koju živimo.

Mogu se izgovarati u sebi, na glas, zapisivati pa čak i pevati. Afirmacije mogu biti veoma uopštene ali i konkretne. Za početak je važno odlučiti u kom pravcu želite da krenete.

 

Vizualizacija

Vizualizacija je zamišljanje, opažanje i osećanje onoga što želimo da stvorimo u svom iskustvu. To je tehnika u kojoj koristimo sećanja, maštu, imaginaciju kako bismo kreirali ono što želimo u životu. Svi je primenjujemo svakodnevno u svakom trenutku. To je naša prirodna sposobnost imaginacije osnovne kreativne energije univerzuma koju stalno koristimo. Bilo da smo toga svesni ili ne. Kada naučimo da ovu tehniku koristimo svesno i kreativno, počećemo da u svom iskustvu stvaramo ono što zaista želimo: ljubav, zadovoljstvo, sreću, dobre odnose, posao u kom napredujemo, zdravlje, prosperitet, unurašnji mir i stabilnost.

3 glavna koraka Vizualizacije

  1. Odedi cilj – ono što želite, npr. novi posao, ljubav, zdravlje, sreću. Za početak počnite s laganijim ciljevima, a kada usavršite tehniku možete se fokusirati na zahtevnije ciljeve.
  2. Kreiraj jasnu sliku onog što želiš – Razmišljajte o tome u sadašnjem vremenu kao da se već ostvarilo i uključite što više detalja u proces vizualizacije, što detaljnije to bolje.
  3. Često se fokusiraj na cilj – tokom dana ili još bolje pre spavanja ili ujutro kad ste u opuštenom stanju. Opuštenost je važna jer u opuštenom stanju um je podložniji sugestiji i veća je verovatnoća da ćete postići rezultate.

3 glavna elementa za uspešnu vizualizaciju

  1. Želja potrebno je posedovati stvarnu želju da imate ili stvorite ono što ste izabrali kao predmet vizualizacije.
  2. Vera – što više verujete u to da se cilj može ostvariti, to je veća mogućnost da se dogodi..
  3. Prihvatanje – moramo biti voljni prihvatiti da se cilj može ostvariti.

 

Meditacija

Meditacija je prirodno stanje relaksacije koje nam skreće pažnju sa zahteva užurbanog spoljašnjeg sveta, na onaj naš tiši unutrašnji svet. Svakodnevnim praktikovanjem meditacije sve više dolazimo u kontakt sa svojom unutrašnjom mudrošću, sa onim delom našeg bića koje uvek zna više i bolje.

Ova tehnika nam pomaže da lakše prebrodimo izazovne situacije, ali isto tako ukoliko naš život dobro funkcioniše, meditacija nam pomaže da bude još bolje. Kad god pomislite da nemate vremena za ovu tehniku, to je upravo momenat kada vam je najpotrebnija.

Meditacija je najlakša kada se telo oseća sveže, ugodno, relaksirano i čisto. Istuširajte se. Otvorite prozore i osvežite prostor u kojem meditirate, možete zapaliti sveću da se bolje povežete sa univerzumom, možete pustiti neku opuštajuću muziku ili zapaliti mirisni štapić.

Meditaciju nije dobro raditi odmah nakon jela, bilo bi dobro da prođu tri do četiri sata nakon jela da bi se mogli opustiti i početi meditirati.

Meditacija se može praktikovati više puta dnevno. Najbolje je ipak ujutru, pre nego što počnete sa svakodnevnim obavezama, i uveče, pre spavanja, kako bi se oslobodili nagomilanog stresa koji ste tokom dana nakupili.
Meditacija na mentalnom nivou oslobađa nas od bola, depresije, anksioznosti, kao i smanjenje agresije i negativnih misli. Na emotivnom nivou povećava samopouzdanje  i uspostavlja bolje međuljudske odnose.

    Cart